1997
Curs inițiere în speologie martie- aprilie 1997 ediția aIII-a
Istoria continuă si Prusik Timișoara vine cu o nouă ediție a Cursului de speologie ce acoperă numeroase domenii în vederea inițierii noilor speologi. Printre acestea sunt : carstologie, biospeologie, topografie, tehnica speologica alpina (TSA), protectie si ecologie subterana, salvaspeo, fotografie subterana si altele.
Expeditia “-1000 ” Pierre Saint-Martin, Franta, august 1997
Asociația Prusik prin intermediul Federației Române de Speologie a participat la expediția internaționala "-1000" din Franța în rețeaua subterană Pierre Saint-Martin in perioada 10 august - 20 august 1997.
La data respectivă expediția "-1000" a reprezentat o premieră natională pentru speologia română, prilej oferit de Federația Franceză de Speologie pe baza acordului biguvernamental încheiat în anul 1996 între România și Franța.
Amplasarea rețelei Pierre Saint-Martin este situată țn masivul Pierre Saint-Martin din M-tii Pirinei aflat pe granița franco-spaniolă. Această rețea ocupă în august 1997 poziția a treisprezecea în topul peșterilor cu denivelările cele mai mari. Astfel Saint-Martin are o denivelare totala de -1342 m și o lungime de peste 50 km.
Expediția s-a desfășurat pe următorul itinerariu:
intrarea în aven prin Tete Sauvage cu lungime de 600 m până la sala Cosyns, cu o denivelare de 384 m.
s-a continuat într-o retea activă (râuri subterane, lacuri, marmite ) până în sala Verna pe o lungime de 7100 m, parcurgând sălile Cosyns, Grand Canion, Tunnel du Vent, Galerie des Marmites, Le Grand Corniche, Sala Verna
bivuacul - tabăra subterană s-a facut după sala Verna
de la bivuac traseul se continuă pe galeria Aranzadi spre puțurile Aziza - Permanent pe o lungime de 1600 m și o denivelare de -341 m. Aici s-a atins punctul terminus de -1342 m fată de intrarea în rețea. Echipele s-au întors prin tunelul EDF.
Coordonatorul tehnic al expediției a fost Andrei Posmosanu, antrenor federal.
Din partea AS Prusik Timișoara a participat Adrian Oprin si Ion Tudor(Jean).